Helamaa&Heiskanen
Binder1 (kopio).png

Satamakatu 17

 

SATAMAKATU 17

2019

SIJAINTI: TAMPERE

PINTA-ALA: 20 160 brm2

tilaaja: luja-talo

Tavoitteena on rikastuttaa kaupunkirakennetta säilyttämällä ja kunnostamalla arvokkaimmat osat vanhasta kiinteistöstä sekä täydentämällä sitä ympäristöön sovitetuilla uusilla osilla. Monipuoliset asumismuodot mahdollistavat sosiaalisesti ja ikärakenteeltaan sekoittuneen, turvallisen ja elävän asuinyhteisön.

Vanhan sukkatehtaan sisäpiha rakennetaan viihtyisäksi kaikkien asukkaiden yhteiseksi puolijulkiseksi olohuoneeksi. Sisäpihalta avataan näkymät kaupungin keskustan suuntaan kaksi kerrosta korkean aukon kautta. Sukkatehtaan vanha punatiilipiippu kunnostetaan ja valaistaan alueen maamerkiksi.

Kulku asuntojen porrashuoneisiin ja vanhasta voimalasta kunnostettavaan monitoimitaloon ohjataan sisäpihan kautta. Vanha portti säilytetään arvonsa mukaisesti. Palvelukodin, ravintolan ja liiketilojen sisäänkäynnit sijaitsevat rakennuksen julkisella Satamakadun ja Koulukadun puolella. Vanhalle osalle, palveluasumisyksikön yhteyteen rakennetaan uusi porrashuone. Kaavan mukaiset autopaikat sijoittuvat pihakannen alle, ajo lpysäköintiin Satamakadun puolelta.

Asuntojakauma on asuntotyyppien ja asumismuotojen osalta monipuolinen ja sisältää myös perheasuntoja. Katutasoon sijoittuvat talon asukkaita ja ulkopuolisia palvelevat ravintola- ja liiketilat sekä pihanpuolella vierasasunnot.

A- ja B-talojen 2-3 ja 4-kerroksiin on sijoitettu ryhmä- kodit, joita on viisi yksikköä. Vuokra-asunnot ovat pääosin A- ja B-talojen ylimmissä kerroksissa. Etelän puoleinen C-talo peruskorjataan pienehköiksi omistusasunnoiksi. Purettavan osan kohdalle uudisrakennetaan D-talo erikokoisiksi omistusasunnoiksi. Ullakoille tehdään kaksi kerrosta omistusasuntoina. Osa asunnoista ovat kaksikerroksisia.

Säilytettävien rakennusten rapatut julkisivut ikkunoi- neen kunnostetaan ja uusitaan perinteisin menetelmin. Sokkelit ja maanpaineseinät kunnostetaan ja veden- pääsy rakenteisiin estetään. Uudisrakennus, D-osa sopeutetaan korttelin yleisilmeeseen, julkisivut rapataan. Vanhat ullakkorakenteet ja vesikatot puretaan. Uudisrakennettu ullakko toteutetaan modernilla rakennustavalla vanhaa kunnioittaen.