Helamaa&Heiskanen
tredu+santalahdentie.jpg

Tredu Santalahdentie

 

TREDU SANTALAHDENTIE

2014-2016

SIJAINTI: TAMPERE

PINTA-ALA: 20 000 BRM²

RAKENNUTTAJA: TAMPEREEN TILAKESKUS LIIKELAITOS

Tampereen seudun ammattiopiston käytössä oleva Santalahdentie 10 kiinteistö.

Muutostöiden jälkeen rakennukseen keskitetään TREDU:n Tampereen sosiaali- ja terveysalan ammatilliset opinno. Rakennukseen keskitetään myös osa hius- ja kauneusalan sekä matkailu- ja ravitsemusalan opinnoista. Lisäksi kohteeseen sijoittuu maahanmuuttajakoulutusta. Koko kiinteistön bruttoala on noin 23 000 brm2. Käsillä olevan hankkeen yhteydessä toteutetaan lähes koko kiinteistön perusparannus ja koulutusalojen muutoksiin sekä oppimisympäristöjen kehittämiseen liittyvät varsin mittavat muutostyöt. Hankkeen koko on noin 20 000 brm2.

Koulu on ollut Suomen ensimmäinen ammattikouluksi suunniteltu ja rakennettu rakennus. Sen vanhempiosa valmistui syksyllä 1940 suunnittelijoineen Bertel Strömmer ja Mikael Nordenswan. Sota kuitenkin keskeytti koulutoiminnan ja rakennus luovutettiin sotasairaalakäyttöön. Rakennus edustaa funktionalistusta tyylisuuntaa.

Hankkeen keskeisiä tavoitteita on ollut toiminnan tehostaminen, uusien joustavien ja työelämää simuloivien opiskelu- ja toimintaympäristöjen toteuttaminen. Tärkeää on ollut myös toteuttaa yrittäjyyskoulutuksen käytäntä osana oppimisympäristöä.

Tilat on vanhan rakennuksen rajoitteet huomioiden suunniteltu avoimiksi, innovatiivisuutta ja yhdessä tekemistä korostaviksi sekä eri opintoalojen raja-aitoja kaataviksi. Oppimisympäristöjen suunnittelussa on huomioitu myös eri alojen synergiamahdollisuudet ja muunneltavuus huomioiden muun muassa moderni esitystekniikka sekä avoimet ja avattavat tilaratkaisut. Suunnittelussa on haluttu myös huomioida vertaisoppimiden ja henkilökohtaisen ohjaamisen vaatimukset. Esimerkiksi aula- ja opetustilojen yhteyteen on sijoitettu paikkoja, jotka mahdollistavat itsenäisen työskentelyn ja vapaamuotoisen kokoontumieen.

Kohteen suunnittelu alkoi helmikuussa 2014. Ensimmäinen vaihe valmistui 2016 huhtikuussa ja toinn vaihe saman vuoden marraskuussa.