Helamaa&Heiskanen
YOR+%285%29.jpg

Technopolis yliopistonrinne

 

TECHNOPOLIS YLIOPISTONRINNE

2010

SIJAINTI: TAMPERE

PINTA-ALA: YLIOPISTONRINNE 1: 17 900 BRM2
YLIOPISTONRINNE 2: 7 000 BRM2

tilaaja: TECHNOPOLIS OYJ

rakennuttaja: A-INSINÖÖRIT RAKENNUTTAMINEN OY

HYVÄN RAKENTAMISEN PALKINTO 2010

Technopolis Yliopistonrinne sijaitsee Tampereen keskustassa yliopiston ja rautatien välissä puolen kilometrin päässä rautatieasemalta etelään. Pääsisäänkäynnin editse kulkee Kalevantie, joka yhdistää yliopiston alueen Tampereen ydinkeskus- taan rautatien ylittävän Sorin sillan avulla. 

Technopolis Yliopistonrinne on toimistorakennus, jossa toimii monia käyttäjiä muuntojoustavissa toimitiloissa. Aulan yhteydessä oleva kokouskeskus sekä ravintola palvelevat erikokoisia yrityksiä. Yrityksellä voi olla toimitilaa useassa kerroksessa tai se voi toimia yhdessä huoneessa. Tarjolla on myös päivä- ja tuntivelotteisia työpisteitä Business Lounge -alueella. Periaatteena Technopoliksella on, että yritys voi kasvaa ’talon sisällä’. 

Luonnossuunnitelmissa vuonna 2007 valkoisen kaarevan hahmon saanut Yliopistonrinne sai ensimmäiset käyttäjänsä keväällä vuonna 2010, kun ensimmäisen vaiheen rakennus valmistui. Maanpäällisiä kerroksia on seitsemän ja maan alla on kolme kerrosta, jossa on autopaikoitusta sekä teknisiä tiloja. Lisäksi katolla on ilmanvaihtokone- huone ja saunaosastot kokoustiloineen sekä katto- terassi, josta on näkymät keskustan yli Pyynikille sekä molemmille järville. 

Pian ensimmäisen rakennusvaiheen valmistuttua aloitettiin toisen rakennusvaiheen suunnittelu ja rakentaminen käynnistyi keväällä 2011. Toinen rakennus rakennettiin reilun yhdeksän metrin päähän ensimmäisestä etelään. Kellarikerrokset rakennus- vaiheiden välillä ovat yhtenäiset ja rajaa rakennusten välillä ei huomaa. Pilareilla olevassa toisen vaiheen rakennuksessa on kuusi toimistokerrosta ja raken- nuksen alla maantasossa on autopaikoituskerros. Kun rakennusvaiheet yhdistettiin pääsisäänkäynnin kohdalta 3. kerroksesta, syntyi rakennuksia yhdis- tävä sisäkatu. 

Vuoden 2012 syksyllä valmistunut toisen vaiheen rakennus kohoaa pääkerroksiltaan samaan korke- uteen ensimmäisen vaiheen kanssa. Kaupungin keskustan suuntaan rakennuksia yhdistää kerroksen korkuinen valkoinen nauha, joka on osa valkoista Yliopistonrinteen julkisivukokonaisuutta. Nauha saa tulevaisuudessa jatkoa, sillä korttelin alueella on vielä tilaa kahdelle uudelle rakennusvaiheelle. 

Ensimmäisen rakennusvaiheen kerrosala on noin 12 150 m2 ja toisen 8 050 m2. Kun Technopolis Yliopistonrinne on kokonaan valmis, niin sen kerrosala on 30 000 m2.