Arkkitehtitoimisto Helamaa & Heiskanen Oy
20110825-01-01-02 (01).jpg

Technopolis Hermia 11 & 12

 

TECHNOPOLIS HERMIA 11 & 12

2002, 2008

SIJAINTI: TAMPERE

PINTA-ALA: 5 500 BRM2, 8 600 BRM2

tilaaja/rakennuttaja: TECHNOPOLIS OYJ, A-INSINÖÖRIT RAKENNUTTAMINEN OY

HERMIA 11     

Hermiassa toteutettiin vuosina 2000-2001 Tampereen Teknologiakeskus Oy:n vetämä kehityshanke Hermia ProBuild 2000: ”Kasvavien teknologiayritysten muuttuva ympäristö”. Tutkimuksen tavoitteena oli kehittää Hermian toimintaympäristöön räätälöity tilakonsepti sekä toimisto- että tuotantotilarakentamista varten.

Erityisesti tutkimus- ja kehitystyötä tekevien yritysten tarpeisiin suunnattu toimistorakennus tarjoaa kaksoislasijulkisivuineen ja korkeine, avarine aulatiloineen asiakasyrityksille niiden liiketoimintaa tukevat, näyttävät ja käytännölliset toimitilat. Muuntojoustavuus ja vyöhykeajattelu olivat keskeisimmät lähtökohdat kohteen suunnittelussa. Rakennuksen toimistotilat on jaettu ns. joustovyöhykkeisiin: suppeaan kiinteään vyöhykkeeseen ja laajaan joustavaan vyöhykkeeseen. Kiinteä osuus muodostuu vertikaalisesta liikenne- ja installaatiovyöhykkeestä, joka sijaitsee rakennuksen keskellä. Sitä ympäröivälle joustavalle vyöhykkeelle sijoittuvat neuvottelu- ja työtilat. Ne ovat jaettavissa avo- ja huonetoimistoiksi kunkin yrityksen yksilöllisten tarpeiden mukaan.

HERMIA 12

Hermia 12 on vuonna 2008 valmistunut toimistotalo, joka toimii yhdyskäytävän kautta laajennuksena Hermia 11-rakennukselle. Alueen info-piste, neuvottelutilat ja ravintola sijaitsevat Hermia 11:ssä. Hermia 12:n tilat koostuvat pääosin viidessä kerroksessa olevista muuntojoustavista toimistotiloista sekä maanalaisesta 115 auton pysäköintihallista. Kellarikerroksessa ovat tekniset tilat, kattokerroksessa IV-konehuone ja muissa toimistotiloja. Jokaisen kerroksen keskiytimessä on kiinteä aputilavyöhyke, johon taukotilojen keittiöt, wc-ryhmät ja atk-tilat sijoittuvat.

Tilojen muuntelu haluttiin tehdä mahdollisimman joustavaksi. Sen vuoksi toimistotiloissa ei ole pilareita. Kantavat ulkoseinät ja keskikäytävän reunoilla olevat pilarit muodostavat kantavan rakenteen. Muunneltavuutta helpottavat tietyt yksityiskohdat. Esimerkiksi sähköhyllyt tulevat tiloihin katon kautta, seinissä ei ole kiinteitä pistorasioita. Rakennuksen järjestelmäväliseinät ovat kevyitä elementeistä kasattuja seiniä, jotka voidaan tarvittaessa purkaa ja siirtää uuteen paikkaan. Ylimääräiset seinäosat varastoidaan kellariin myöhempää tarvetta varten.

Rakennuksen haluttiin olevan tyylikäs ja soveltuvan ympäristöönsä. Materiaali on hienopestyä valkobetonia, jalustaosuus on harmaata väribetonia. Pohjoisen puolella on toimistotilojen kohdalla rakennuksen korkuinen lasiseinä. Porrashuoneen omenanvihreä taustaseinä näkyy ulospäin lasiseinän kautta ja yhdyskäytävän punaiset alakaton otsapinnat on iltaisin valaistu.