Helamaa&Heiskanen
00 kansikuva.jpg

Pirkkalakeskus

 

PIRKKALAKESKUS

2009-2010

SIJAINTI: PIRKKALA

PINTA-ALA: 3 400 BRM² + 5 060 BRM²

TILAAJA: PIRKKALAN KUNTA + NNC

RAKENNUTTAJA: NCC RAKENNUS OY

Pirkkalan keskustaan, Suupantorin laitaan rakentui Pirkkalakeskus, joka sisältää asumista, liiketilaa, kunnan toimistoja ja kirjaston. Suunnittelun tavoitteena on ollut kehittää nykyaikainen ja kaupunkimainen kokonaisuus, joka elävöittää kunnan keskustaa ja tarjoaa mahdollisuuden asumiseen keskustan palveluiden lähellä.

Apollon ja Afroditen suunnittelussa teemana oli rakentaa maisemaan keskustaa korotavat maamerkit, tornitalot. Asuntotornit nousevat jalustamaisesti kirjastorakennuksesta ja keskuksen julkisivu on Suupantielle päin pääosin lasinen liike- ja toimistorakennus. Asuntosuunnittelussa on hyödynnetty naapureiden yli avautuvat esteettömät järvinäköalat kahdelle järvelle. Asunnot on suunniteltu tilankäytöltään tehokkaiksi. Niiden aputilat kertuvät keskelle runkoa avaran porrashuoneen ympärille ja asuinhuoneet muodostavat maisemaan avautuvan ulkovyöhykkeen. Huoneistojakauma asunnoissa on varsin laaja, kun pienimmät asunnot ovat kooltaan 32,5m2 ja suurimmat 102,5m2.

Ulkoalueiden suunnittelussa on etusijalla ollut turvallisuus ja toimivuus. Rakenteissa käytetään korkealuokkaisia ja kestäviä materiaaleja, joiden valinnassa on kiinnitetty huomiota rakennuksen elinkaarikustannuksiin. Asuntotorneihin on suunniteltu sisäänkäynnit suojaisan sisäpihan kautta. Sisäpiha on kirjaston katolle tehty kattoterassi, jonne kuljetaan korkeasta porttikäytävästä.

Terassilta aukeaa näkymä Naistenmatkantien yli Pyhäjärvelle. Autohallipaikat ja varastotilat sijaitsevat kirjastotilojen alapuolella kellarikerroksessa, jonne on yhteys porrashuoneen hissillä. Maanpäälliset autopaikat sijaitsevat toritasolla Naistenmatkantien puoleisella pihakannella.