LINNA on Tampereen yliopiston v. 2006 valmistunut rakennus, jossa toimii Tampereen yliopiston pääkirjasto ja valtaosa Yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan laitoksista. Rakennus liittyy yliopiston keskuskampukseen Kalevantien alikulkutunnelin kautta, joka myös toteutettiin hankkeen rakennustöiden aikana.

LINNAssa on kuusi maanpäällistä ja kolme kokonaan tai osittain maan alla sijaitsevaa kerrosta. Kalevantien tasossa sijaitsevat pääkirjaston sisäänkäynti, tiedekirjakauppa Taju ja opiskelijaravintola. Toinen ja kolmas kerros ovat pääkirjaston tiloja ja kolme ylintä kerrosta yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan eri laitosten tiloja. Alempana Pinninkadun tasolla on yliopiston luento-, opetus- ja aulatiloja. Kahdessa kellarikerroksessa on muun muassa pysäköinti-, teknistä- ja arkistotilaa.

Pääkirjaston suunnittelussa on otettu huomioon tiedekirjaston vaatimukset, jotka edellyttävät tiloilta joustavuutta ja muunneltavuutta. Myös itsepalveluun on luotu yhä paremmat mahdollisuudet. Rauhallinen kurssikirjalukusali Linnan toisessa kerroksessa on avoinna kellon ympäri.

Rakennus täydentää Kalevantien katunäkymää ja sopeutuu Tullin alueen julkisiin rakennuksiin sekä kerroskorkeutensa, että julkisivuvalintojensa puolesta. Julkisivun sokkelit ovat patinoitua betonia ja ylemmät kerrokset balkoista kolmikerrosrappausta.  Maantaso- ja kirjastokerroksissa on korkeita lasiseiniä, joiden läpi talon elämä näkyy ulospäin varsinkin pimeään vuodenaikaan.

Lämpö-, vesi-, ilmastointi- ja sähköjärjestelmien automaattinen ohjais on mahdollistanut rakennuksen energiatehokkuuden. Miellyttävä työympäristö yksittäisissä työhuoneissa voidaan varmistaa huonekohtaisin säädöin.

Rakennus sai nimensä LINNA Tampereen Yliopiston Tukisäätiön hallituksen päätöksellä. Nimi viittaa tamperelaiseen kirjailijaan ja yliopiston kunniatohtoriin Väinö Linnaan.

2006


SIJAINTI: TAMPERE

PINTA-ALA: 19 600 BRM2

TILAAJA: TAY TUKISÄÄTIÖ

RAKENNUTTAJA: NCC RAKENNUS OY